Blikje 85 jaar

In de afgelopen decennia hebben vele innovaties ertoe geleid dat metalen verpakkingen steeds beter en duurzamer zijn geworden. De eerste drankblikken werden gemaakt voor bier, ruim 85 jaar geleden. Sindsdien heeft het drankenblikje enorme verbetering doorgemaakt wat betreft gebruiksgemak, veiligheid, materialen en duurzaamheid. 

Het eerste blikje, werd gemaakt van staal. In 1958, meer dan 20 jaar later, werd het lichtgewicht aluminium blikje op de markt gebracht. In de doorontwikkeling van het drankenblikje werd lichtgewicht een van de belangrijkste innovatieve drijfveren. Het blikje is in 85 jaar ruim 7 keer lichter geworden, van 100 gram in 1935 naar 13 gram voor een 33cl blikje vandaag de dag. Zelfs in de laatste 30 jaar heeft blik 30% van zijn gewicht verloren, zonder verlies van kwaliteit en sterkte.

De eerste blikken verpakkingen werden geopend met een scherpe priem. Pas in de jaren '60 kwam daar verandering in. Een Fransman bedacht het bekende lipje. Sinds 1975 is er de stay-on tab, zodat het lipje aan het blik vast blijft zitten en dit zwerfafval voorkomt.

Er zijn nog vele andere innovaties die hebben geleid tot het duurzame blik dat wij vandaag de dag kennen.